Κάθε επίδοξος φωτογράφος λαχταρά να πιάσει στα χέρια του τη μηχανή του και να αρχίσει να αιχμαλωτίζει με αμέτρητα «κλικ» ό,τι τον συγκινεί και του προκαλεί εντύπωση. Αυτό, όμως, που διαχωρίζει τον γνώστη φωτογράφο από τον ερασιτέχνη είναι ότι ο πρώτος δεν αναζητά μόνο το αντικείμενο που θα αποτυπώσει, αλλά είναι σε θέση να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τον εξοπλισμό του, γνωρίζοντας τις παραμέτρους που μπορεί να ελέγξει και να ρυθμίσει. Τοποθετώντας σε αυτό το σημείο τη διαχωριστική γραμμή ξεκινήσαμε, με την ομάδα των σεμιναρίων, ένα από τα πρώτα μαθήματα εξοικείωσης με τη φωτογραφική μηχανή.
Όπως στη μουσική χρειάζεται κάποιος να μάθει πρώτα τις νότες και τις ιδιαιτερότητες του μουσικού οργάνου που θα επιλέξει, πριν να είναι σε θέση να παίξει μουσική ή να συνθέσει, έτσι και στη φωτογραφία η γνώση των τεχνικών της και των δυνατοτήτων της φωτογραφικής μηχανής είναι απαραίτητα βήματα, που πρέπει να γίνουν στην πορεία προς την καλλιτεχνική φωτογράφιση.
Γι’ αυτό και στο πρακτικό σεμινάριο γνωριμίας με τον εξοπλισμό τους, τα μέλη της ομάδας επιδόθηκαν σε ασκήσεις δοκιμής τεχνικών μέσα από την εξερεύνηση των ορίων της φωτογραφικής μηχανής. Επικεντρωθήκαμε, συγκεκριμένα, στη μάθηση του manual mode, του iso και της ταχύτητα κλείστρου.
Η αφοσίωση και η επιμέλεια με την οποία κάθε μέλος της ομάδας επιδόθηκε στη δημιουργική μελέτη και ανακάλυψη του εξοπλισμού του προοιωνίζει τη δυναμική συνέχεια των πρακτικών σεμιναρίων.